LM35 ile Sıcaklığı Sesli Uyarılarla İzleme devresi

LM35 ile Sıcaklığı Sesli Uyarılarla İzleme devresi

Bu proje, sıcaklığı izlemek ve sesli uyarılar göndermek için Arduino Uno ve Processing yazılımına dayanmaktadır. İşleme, verileri görselleştirmek ve diğer işlevleri uygulamak için kullanılabilen açık kaynaklı bir IDE’dir.

Devre ve çalışma

Devre Arduino Uno kartı ve LM35 sıcaklık sensörü etrafında inşa edilmiştir. LM35 çıkış pinini (V0) Arduino kartının A0 pinine, Vcc pinini kartın 5V pinine ve toprak pinini ortak bağlayın. LM35’in Arduino Uno ile devre bağlantıları Şekil 1’de gösterilmektedir.

1: LM35’in Arduino Uno ile devre bağlantıları

Arduino, ortam sıcaklığını hesaplamak için LM35 sıcaklık sensörünün çıkış pimini izler. Ardından, bağlandığı seri bağlantı noktasındaki değeri gönderir. İşleme yazılımı bağlantı noktasından gelen verileri alır ve grafik kullanıcı arabiriminde (GUI) görüntüler. Ayrıca sıcaklığı da kontrol eder. Sıcaklık 40 ° C’nin altındaysa, yeşil LED yanar. 40 ° C’nin üzerindeyse, dizüstü bilgisayar hoparlöründe kırmızı LED yanar ve önceden kaydedilmiş bir sesli uyarı duyulur.

Arduino’daki mikro denetleyicide (MCU) dahili 10 bit analog-dijital dönüştürücü (ADC) bulunur. Arduino, ADC’sini kullanarak A35 analog pimi aracılığıyla LM35’in çıkışını izler. Arduino’daki program (efy_temp.ino), aşağıda verildiği gibi, gerçek sıcaklığı vermek için belirli faktörleri kullanarak çarpma ve bölme gerçekleştirir.

Sıcaklık = (val x 4.88) / 10; // değeri sıcaklığa dönüştürmek için çarpım faktörü

Yukarıdaki ilişkiyi anlamak için, Arduino’daki ADC’nin varsayılan olarak referans olarak 5V aldığını unutmayın. Bu nedenle, adım boyutunu hesaplamak için aşağıda verilen ilişkiyi kullanın.

Adım boyutu = Vref / 2 n
burada n = bit sayısı

Burada, Arduino’da 10 bitlik bir ADC var. Yani,
Stepsize = 5/1024 = 0.0048828 = 4.88mV

LM35’in veri sayfası, her 1 ° C artış için çıktıda 10mV’lik bir artış olduğunu söylüyor.

Bu nedenle, sıcaklık = (val × 4.88mV) / 10mV

GUI’yi anlama

IDE’nin işlenmesi Kartezyen koordinatları kullanır (Şekil 2). Dikdörtgen GUI penceresinin sol üst köşesinin (0,0) koordinatına sahip olduğunu varsayar ve diğer tüm koordinatlar buna göre alınır. İstenen işlevselliği elde etmek için, seri ve minim olmak üzere iki kütüphane kullanılır.

Şekil 2: Kartezyen koordinatlar

Minim kitaplığı İşleme IDE ile önceden yüklenmiş olarak gelir; test adımları bölümünde açıklandığı gibi indirilmesi ve kurulması gerekir.

GUI penceresini oluşturmak için işlem kodu (dee_efy.pde) kullanılır. Setup () içindeki kod bir kez çalışır ve GUI penceresinin boyutunu ayarlar ve temel bağımlılıkları yükler. Çizim döngüsünün içindeki kod tekrar tekrar çalışır. seri bağlantı noktasına her veri geldiğinde serialEvent () işlevi çağrılır. İşleme dizeyi okur ve data adlı bir değişkende saklar.

Led () işlevi, sıcaklık değerine bağlı olarak kırmızı ve yeşil LED’lerle ilgilenir.

Uygulama ayrıca Dosya> Uygulamayı Dışa Aktar’a giderek Windows, Mac veya Linux platformları için bağımsız bir uygulama olarak çalışacak şekilde dışa aktarılabilir. Dışa aktarmak istediğiniz platformu seçin ve Tamam’ı tıklayın.

Test adımları

  1. Arduino IDE’yi web sitesindenindirin ve  bu web sitesinden İşleme yazılımı yükleyin .
  2. Arduino kartını bir USB kablosu kullanarak dizüstü bilgisayara veya bilgisayara bağlayın ve Arduino IDE yazılımını kullanarak Arduino kodunu (efy_temp.ino) açın. Araçlar altında, kartı Arduino / Genuino Uno olarak seçin ve COM bağlantı noktasını düzeltin. Ardından kodu derleyin ve Arduino kartına yükleyin.
  3. İşleme yazılımını kullanarak İşleme kaynak kodunu (dee_efy.pde) açın. Sesli uyarılar için bu yazılıma ses kitaplığını (minim) ekleyin. Bunun için Çizim> Kitaplığı İçe Aktar…> Kitaplık Ekle…> minim’e gidin. Filtre kutusunda, minim’i arayın ve Yükle’ye tıklayın ve birkaç saniye bekleyin.
  4. GUI’niz için yazı tipleri ekleyin. Bunun için Araçlar> Yazı Tipi Oluştur’a gidin, Arial-black-48’i seçin ve Tamam’ı tıklayın. Renk kodları Araçlar> Renk Seçici seçeneğinden edinilebilir.
  5. İşleme kodundaki COM12 port numarasını kendi COM port numaranızla değiştirin. Windows Aygıt Yöneticisi altındaki COM bağlantı noktasını kontrol edin. Kodu çalıştırmadan önce kaydedin. Çalınacak önceden kaydedilmiş ses dosyalarının, renkli yazı tipi dosyasının ve Arduino kodunun PC’nizdeki veri klasörünün içinde olması gerektiğini unutmayın.
  6. Kodu çalıştırın, Şekil 3’te gösterildiği gibi bir GUI sıcaklık değeriyle açılacaktır.

3: GUI’de sıcaklık okuması

GUI’de, sıcaklık önceden tanımlanmış sınırın (40 ° C) altında olduğunda yeşil LED yanar ve sesli uyarı ile birlikte sıcaklık önceden tanımlanmış sınırın üzerinde olduğunda kırmızı LED yanar.

Kaynak Klasörü İndir

Not

Sesli uyarının sesini (tempSafe.mp3 ve tempWar.mp3) istediğiniz diğer uyarı sesleriyle değiştirebilirsiniz, ancak formatın, yani .mp3’ün aynı olduğundan emin olun.

Uyarıyı kullanmak istediğiniz sıcaklık sınırını değiştirmek isterseniz, kaynak kodunu işlerken if (convertedData> 40) değerinden değiştirebilirsiniz.

 

https://drive.google.com/file/d/1juPV2RD8rlnmV5rZ4jw1Pifsivg1wewH/view?usp=sharing

Posted in Makaleler.