Otomatik olarak Yanan Lamba kontrol devresi

Otomatik olarak Yanan Lamba kontrol devresi

Kendi Akıllı Işığını Yapmak İstermisin

A.Samiuddhin tarafından

Çoğu tekstil perakende mağazasında, müşterilerin yeni kıyafetleri satın almadan önce denemeleri için deneme / değiştirme odaları vardır. Bu odalar, kullanılmasına bakılmaksızın gün boyu aydınlatılır. Bu elektrik israfına yol açar.

Burada, sadece biri odaya girdiğinde ışığı açan devre sunulmaktadır. Bu devre aynı zamanda odanın doluluk durumunu gösterir. Diğer yerlerin yanı sıra banyolar ve umumi tuvaletler için de kullanılabilir.

Devre ve çalışma

Akıllı ışığın devre şeması Şekil 1’de gösterilmiştir. 5V voltaj regülatörü 7805 (IC1), AVR mikrodenetleyici (MCU) ATtiny85A (IC2), opto-kuplör PC817 (IC3), PIR sensörü, ortak katot etrafında inşa edilmiştir. iki renkli LED (BICO1), normalde açık manyetik reed anahtarı (S2), 12V tek geçişli röle (RL1), iki BC547 npn transistör (T1 ve T2) ve birkaç bileşen.

1: Akıllı ışığın devre şeması

IC2, giriş durumuna bağlı olarak röle ile bağlanan ışığı açan / kapatan devrenin beyni. Odada bir kişinin varlığı PIR sensörü tarafından algılanırken, kapı durumu kamış anahtarı tarafından algılanır. Sensör tarafından herhangi bir hareket algılanırsa, çıkışı artar. Aksi takdirde, çıktı düşük kalır.

Reed anahtarı kontakları kapı açıkken açık kalır. Kapı kapalı olduğunda kontaklar kapanır. PIR sensörü, reed anahtarı ve rölenin durumları tabloda verilmiştir. Her eylem için giriş ve karşılık gelen çıkış durumları verir.

Oda boşsa ve kapı kapalıysa, LED yeşil ışık yayar. Güç tasarrufu için röle kapanır. Birisi kapıyı açarsa, kişi odaya girene kadar LED dönüşümlü olarak kırmızı ve yeşil renkler yayar.

Röle yaklaşık on saniye boyunca açılır ve sonra kapanır. Röle ile bağlanan ampul (Yük1) bu süre boyunca yanar. Bir kişi kapı açıldıktan sonra on saniye içinde odaya girerse, röle etkinleştirilir ve kapı kapatılana kadar LED turuncu renk yayar. Daha sonra LED, odanın dolu ve kapının kapalı olduğunu gösteren kırmızı renk yayar.

MCU, opto-kuplör IC3 kullanılarak röle güç kaynağından izole edilir. Röle opto-kuplör aracılığıyla açılır / kapanır. Bu, MCU’yu röle için 12V beslemedeki herhangi bir bozulmadan korur. Serbest dönen diyot D1, RL1 rölesi kapatıldığında röle bobini tarafından üretilen indüklenmiş yüksek voltajı bastırır. Devredeki Load1 ana ışık, Load2 ise isteğe bağlı bekleme ışığıdır.

Yazılım programı

Kaynak kodu (trial_room.ino) Arduino IDE kullanılarak geliştirilmiştir. Varsayılan olarak, Arduino IDE ATtiny85A’yı desteklemez ve bu nedenle Arduino IDE’ye ATtiny kütüphanesi eklememiz gerekir.

ATtiny desteği ekleme

Arduino IDE’ye ATtiny desteği eklemek için aşağıdaki adımları izleyin.

  1. Dosya → Tercihler’i açın ve Ek Kartlar Yöneticisi URL’lerine https://raw.githubusercontent.com/damellis/attiny/ide-1.6.x-boards-manager/package_damellis_attiny_index.jsongirin .
  2. Araçlar → Pano → Pano Yöneticisi’ni açın. Listeyi aşağı kaydırın ve Davis A. Mellis tarafından ATtiny’yi bulun. Buna tıklayın ve yükleyin. Şimdi ATtiny, Boards menüsünde listelenecektir.
  3. Araçlar → Pano altında ATtiny25 / 45 / 85’i seçin. Araçlar → İşlemci altında ATtiny85’i seçin. Şimdi, Araçlar → Saat altında 8MHz (dahili) seçin.

ISP olarak Arduino

Arduino Uno’nun ISS programcısı olarak çalışmasını sağlamak için Arduino Uno’yu PC / dizüstü bilgisayara bağlayın ve Arduino IDE’yi açın. Anakartınız olarak Arduino / Genuino Uno’yu seçtiğinizden emin olun. Arduino ISS örnek çizimini açın ve Arduino ISS çizimini Arduino Uno’ya yükleyin. Arduino Uno artık bir ISS programcısı.

Programlama ATtiny85A

Varsayılan olarak, ATtiny85A 1MHz’de çalışır. 8MHz’de çalışmasını sağlamak için Araçlar → Bootloader’ı seçin. Arduino Uno kartının ISP olarak programlandığından ve ISt pinleri üzerinden ATtiny85A ile bağlandığından emin olun. Şimdi, Arduino Uno kartını kullanarak kaynak kodu (trial_room.ino) ATtiny85A’ya yükleyin.

İnşaat ve test

Akıllı ışığın gerçek boyutlu PCB düzeni Şekil 2’de ve bileşen düzeni Şekil 3’te gösterilmektedir. Devreyi PCB’ye monte ettikten sonra uygun bir kutuya yerleştirin.

Şekil 2: Akıllı ışığın gerçek boyutlu PCB düzeni3: PCB için bileşen yerleşimi

Kaynak kodunu indirmek için:  buraya tıklayın

Kapıya küçük bir mıknatıs çubuğu veya disk sabitlenir ve kapı çerçevesine kamış anahtar S2 sabitlenir. Manyetik anahtarı iki kablo kullanarak PCB’ye bağlayın. Manyetik anahtar ve mıknatıs birbirine bakmalıdır, böylece kapı kapalı olduğunda S2 mıknatıs tarafından etkinleştirilir.

Load1, akıllı ışık için kullanılan ampul iken Load2, yedek ampuldür. Bekleme durumunda düşük güçlü ampulün S3 açılana ve röleye enerji verilmeden sürekli yanmasını sağlayabilirsiniz. (RL1 üzerindeki röle, Load1’in açık olduğu anlamına gelir.)

unknown akilli_isik_pir_sensor.pdf

Posted in Makaleler.