Mikrodenetleyici Kullanmadan Otomatik Sensörlü Su Musluğu Yapımı

Mikrodenetleyici Kullanmadan Otomatik Sensörlü Su Musluğu Yapımı

Su kıtlığı, bugün dünyayı rahatsız eden en büyük sorunlardan biridir. Bunun daha da kötüleşmesini önlemek için suyun korunmasına odaklanmalıyız.

Su dünyadaki en değerli kaynaktır ve onu korumak bizim sorumluluğumuzdur. Ancak bilerek veya bilmeyerek, her gün çok fazla su harcıyoruz. En belirgin su israf alışkanlıklarından biri, kullandıktan sonra musluğu kapatmayı veya dişlerimizi fırçalarken, tıraş ederken veya bulaşıkları yıkarken suyu çalışır halde bırakmayı unutmaktır.

Musluklardan su israfını azaltmaya yardımcı olmak için size akıllı bir çözüm getiriyoruz. Bugün bu DIY projesinde, kullanmadığınızda otomatik olarak kapanacak akıllı bir su musluğu yapacağız. Yanında el veya cam algıladığında otomatik olarak açılacak ve kap dolduktan sonra kapanacaktır.

Bu otomatik musluk endüstriyel otomasyon gibi çeşitli sektörlerde ve hatta su otomatlarında bile kullanılabilir.

Prototipimizde iki IR yakınlık sensörü kullanacağız. Bir sensör su akışını açmak / kapatmak için yanındaki nesneyi veya eli tespit ederken, su seviyesini tespit etmek için musluğun üstüne başka bir sensör monte edilmiştir. Bu sensör kabın tepeye kadar suyla doldurulduğunu tespit ettiğinde, derhal su akışını keser.

İhtiyacımız olan bileşenler

  • 2 Kanallı Röle Kartı
  • 2 IR sensör Modülü
  • Selenoid vana
  • Bazı teller
  • Su musluğu
  • Su borusu
  • 5V DC pil
  • 12 – 24 V AC – DC Güç adaptörü (solenoid valfinizin gereksinimine göre).

Bağ

İlk olarak, sensörlerin ve röle modülünün toprak kablolarını 5V pilin negatif terminaline bağlamalıyız. Bundan sonra röle modülü ve sensörlerin VCC kablolarını akünün artı terminaline birleştirin. Ardından ilk sensörün çıkışını röle giriş pimi 1’e ve ikinci sensör çıkış pimini röle modülü giriş pimi 2’ye bağlayın.

 

Şekil 1. Devre Şeması

röle giriş pimi 1 ve ikinci sensör çıkış pimi ile röle modülü giriş pimi 2 arası.

Daha sonra solenoid valfı bir kablo rölenin 1 NC (Normalde Kapalı) kısmına ve başka bir kabloyu röle 2’nin Hayır (Normalde Açık) kısmına bağlayın. Bundan sonra röle 1’in ortak 1’ini negatif 24 V DC güç ve ortak pimine bağlayın. röle 2, 24 V DC güç kaynağının negatifine. Bileşenlerin bağlantısı için Şekil 1’e bakın.

Çalışma ve Test.

Devremiz çalışması için iki sensöre bağlıdır. Bir sensör yanındaki nesneyi / eli tespit ederken, diğer sensör konteynere doldurulan su seviyesini tespit eder. İlk sensör bir nesne tespit ettiğinde, röle 1’e röle modülü pistonunun Normalde Açık yönünde hareket etmesiyle sonuçlanır ve valf röle modülünün “Normalde Açık 1” teline bağlanır. Devre tamamlandıktan sonra su vanadan akmaya başlar. Sensör 2 camın / kabın tepeye kadar dolu olduğunu tespit ettiğinde, ikinci röle girişine sinyal verir ve röle pistonu vana devresini ayırmak için hareket eder, su akışını otomatik olarak kapatır. renkli alkolsüz içeceği veya herhangi bir meyve suyuyla kullanırsınız.

Şekil 2. Çalışma

https://drive.google.com/file/d/1MAdisWkJ0bGb6JhdVCcl4Fxt07XFT_zr/view?usp=sharing

 

Posted in Makaleler.