ESP8266 ESP-12E modülü ve Thonny IDE’yi kullanma Nasıldır

Proje adı: ESP8266 ESP-12E modülü ve Thonny IDE’yi kullanma Nasıldır
Etiketler: ESP8266 ESP-12E modülü, ESP, ESP8266, WI FI modülü, ESP-12E, LoLin NODEMCU V3, NODEMCU, mikropython, Thonny IDE
Ekler: yok
Bu projede, bu parçalar gerekli ( Değerli ziyaretçiler Sen parçaların linklere proje satın tıklayarak desteklemek ve onları satın ya da diri bu web sitesini tutmamıza bağış yapabilirsiniz teşekkür ederiz.. ):
1. ESP8266 mikro USB kablosu ile ESP-12E modülü 1 adet

2. Thonny IDE (buradan indirebilir ve hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz )
Genel
Thonny IDE’nin ESP8266 ESP-12E modülüyle nasıl kurulacağını ve kullanılacağını öğreneceğiz.
Thonny IDE’yi Anlama
Thonny yeni başlayanlar için Python IDE’dir. ESP32 ve ESP8266 kartlarınızı MicroPython ile programlamanızı sağlar ve Windows, Mac OS X ve Linux ile uyumludur. Raspberry Pi için Raspbian OS ile varsayılan olarak yüklü olarak gelir. Ayrıca, kurulumu kolaydır, bu nedenle kurulum işleminde sorun yaşamamanız gerekir.
Özellikleri:
• Başlamak kolay. Thonny yerleşik Python 3.7 ile birlikte gelir, bu yüzden sadece bir basit yükleyici gereklidir ve programlamayı öğrenmeye hazırsınız. (Gerekirse ayrı bir Python yüklemesi de kullanabilirsiniz.) İlk kullanıcı arabirimi, yeni başlayanların dikkatini dağıtabilecek tüm özelliklerden arındırılmıştır.
• Sorunsuz değişkenler. Merhaba dünyalarla işiniz bittiğinde, Görünüm -> Değişkenler’i seçin ve programlarınızın ve kabuk komutlarınızın Python değişkenlerini nasıl etkilediğini görün.
• Basit hata ayıklayıcı. Sadece F5 yerine Ctrl + F5 tuşlarına basın ve programlarınızı adım adım çalıştırabilirsiniz, kesme noktası gerekmez. Büyük bir adım için F6’ya ve küçük bir adım için F7’ye basın. Adımlar sadece kod satırlarını değil program yapısını takip eder.
• İfade değerlendirmesinde adım adım. Küçük adımlar kullanırsanız, Python’un ifadelerinizi nasıl değerlendirdiğini bile görebilirsiniz. Bu açık mavi kutuyu Python’un alt ifadeleri parça parça değerleriyle değiştirdiği bir kağıt parçası olarak düşünebilirsiniz.
• İşlev çağrılarının sadık temsili. Bir işlev çağrısına geçilmesi, ayrı yerel değişkenler tablosu ve kod işaretçisiyle yeni bir pencere açar. İşlev çağrılarının nasıl çalıştığını iyi anlamak, özyinelemeyi anlamak için özellikle önemlidir.
• Sözdizimi hatalarını vurgular. Kapatılmamış alıntılar ve parantezler en yeni başlayanların sözdizimi hatalarıdır. Thonny’nin editörü bunları fark etmeyi kolaylaştırır.
• Kapsamları açıklar. Değişken oluşumlarını vurgulamak size aynı adın her zaman aynı değişken anlamına gelmediğini ve yazım hatalarının tespit edilmesine yardımcı olduğunu hatırlatır. Yerel değişkenler görsel olarak küresellerden ayrılır.
• Referansları açıklama modu. Değişkenler başlangıçta basitleştirilmiş modele (ad -> değer) göre sunulur, ancak daha gerçekçi bir modele (ad -> adres / kimlik -> değer) geçebilirsiniz.
• Kod tamamlama. Öğrenciler, kod tamamlama yardımı ile API’leri keşfedebilirler.
• Başlangıç dostu sistem kabuğu. Ek paketler yüklemek veya komut satırında Python’u kullanmayı öğrenmek için Araçlar -> Sistem kabuğunu aç’ı seçin. PATH ve diğer Python tercümanlarıyla olan çatışmalar Thonny tarafından halledilir.
• Basit ve temiz pip GUI. 3. taraf paketlerin daha da kolay kurulumu için Araçlar -> Paketleri yönet’i seçin.
Anlamak ESP8266 ESP-12E WI FI modülü (LoLin NODEMCU V3)
Bununla ilgili daha fazla bilgiyi buradan edinebilirsiniz .
Sinyaller ve eş ait nnections ESP8266 ESP-12E WI FI modülü (LoLin NODEMCU V3)

TX – iletim pimi. GPIO pimi
RX – alma pimi. GPIO pimi
3V3 ( veya 3V veya 3.3V ) – güç kaynağı pimi (3-3.6V).
GND (veya G) – topraklama pimi.
RST – pimi sıfırlayın. Normal çalışma için yüksekte (3,3V) tutun. Çipi sıfırlamak için 0V’ye takın.
TR – Çip etkinleştirme. Normal çalışma için yüksekte (3,3V) tutun.
Vin – Harici güç kaynağı 5VDC.
D0-D8 – GPIO (Genel Amaçlı Giriş Çıkışı) pinleri
D5-D8 – SPI arayüzü
D1-D2 – I²C / TWI Arayüzü
SC (veya CMD ) – (Chip Select) – master’ın belirli cihazları etkinleştirmek ve devre dışı bırakmak için kullanabileceği pin. GPIO pimi
SO (veya SDO ) – Master In Slave Out (MISO) – SPI iletişimi. Master’a veri göndermek için Slave hattı. GPIO pimi
SK (veya CLK ) – SCK (Seri Saat) – SPI iletişimi. Master tarafından üretilen veri iletimini senkronize eden saat darbeleri. GPIO pimi
S1 (veya SD1 ) – Ana Çıkış / Slave Girişi (MOSI). SPI iletişimi. Çevre birimlere veri göndermek için Ana hat. GPIO pimi
S2 (veya SD2 ) – GPIO pin
S3 (veya SD3 ) – GPIO pin
VU (veya VUSB ) – harici güç 5VDC.
A0 – ADC çıkışı.
RSV – ayrılmış
Adım Adım talimat
Bilgisayarımızda Windows 7 64 bit işletim sistemi sürümünü kullanıyoruz.
1. Hazırlıklar
1. UPyCraft IDE’yi PC’nize yükleyin ;
2. ESP8266 ESP-12E modülünü PC’nize takın ve sürücülerin yüklenmesini bekleyin (veya gerekli olabilecek herhangi bir şeyi manuel olarak kurun).
3. ESP8266 ESP-12E modülü – MicroPython ürün yazılımı yükleniyor .
2. Thonny IDE’nin kurulması.
1. Git thonny.org web sitesi ile OS için uygun kurulum için dosyayı indirmek. Windows işletim sistemimiz var, bu nedenle Windows için thonny-3.1.2.exe dosyasını indirdik .
2.
3. Dosyayı açmak için thonny-3.1.2.exe dosyasına çift tıklayın . Tıklayın Çalıştır butonuna.
4.
5. Tıklayın Sonraki düğmesi.
6.
7. Sözleşmeyi kabul ediyorum’u seçin ve İleri düğmesine tıklayın.
8.
9. Tıklayın Sonraki düğmesi.
10.
11. Tıklayın Sonraki düğmesi.
12.
13. Tıklayın Yükle düğmesini.
14.
15. Kurulum işlemi başlayacaktır.
16.
17. Tıklayın Finish butonuna.
18.
19. Yüklemeyi tamamladıktan sonra Thonny IDE’yi açın.
20.
3. Kurulumu test etme
1. ESP8266 ESP-12E modülünüzde MicroPython ürün yazılımı olmalıdır.
2. ESP8266 ESP-12E modülünü PC’nize takın ve sürücülerin yüklenmesini bekleyin (veya gerekli olabilecek herhangi bir şeyi manuel olarak kurun).
3. Git Araçlar -> Seçenekler seçeneğini Tercüman sekmesini.
4.
5.
6. Genel bir cihazda MicroPython’u seçin .
7. Cihazınızın seri bağlantı noktasını seçin. Ayrıca , yalnızca bir kerede bilgisayarınıza bağlı bir kartınız varsa, Otomatik olarak algılamaya çalış seçeneğini de belirleyebilirsiniz. Aksi takdirde, kullandığınız anakart için özel bağlantı noktasını seçin.
8.
9. Tıklayın Tamam düğmesini.
10. Thonny IDE artık panonuza bağlı olmalı ve Shell’de istemi görmelisiniz.
11.
12. Kabuk’a help () komutunu yazın ve yanıt verip vermediğine bakın.
13.
14. Eğer cevap aldıysanız, o zaman her şey iyi çalışıyor. Şimdi test etmek için birkaç komut daha gönderebilirsiniz.
15. ESP8266 ESP-12E modülü yerleşik LED’ini yakmak için aşağıdaki komutları gönderin: makineden içe aktarma Pini
16. Pin (2, Pin.OUT). Değer (0)
17.
18. Yerleşik LED’i kapatmak için şu komutu gönderin: Pin (2, Pin.OUT). Değer (1)
19. Tebrikler. Yaptın.
4. Thonny IDE’yi kullanma
1. Thonny IDE’yi açtığınızda iki bölüm görebilirsiniz: Editör ve Terminal / Kabuk . Editör Kodunuzu ve düzenle sizin .py dosyaları yazma nerede bölümdür. Birden fazla dosya açabilirsiniz ve Editör her dosya için yeni bir sekme açar. In Terminali / Shell bölümünde yeni dosya yüklemek için gerek kalmadan ESP8266 ESP-12E modülü tarafından derhal yürütülecek komutları yazabilirsiniz. Terminal ayrıca bir yürütme programının durumu hakkında bilgi sağlar, yükleme ile ilgili hataları, sözdizimi hatalarını gösterir, iletileri yazdırır, vb.

2. Thonny IDE’nizi diğer yararlı sekmeleri gösterecek şekilde özelleştirebilirsiniz. Görünüm’e gidin ve daha fazla bilgi sağlayan birkaç sekme seçebilirsiniz.
3.
4. Bir komut dosyası yapalım ve çalıştıralım. ESP8266 ESP-12E modülünüzdeki yerleşik LED’i yanıp sönecektir.
5. Thonny IDE’yi ilk kez açtığınızda, Editör bölümünde adsız bir dosya gösterilir. Bu dosyayı main.py olarak kaydedin – kaydet simgesine tıklayın ve main.py dosyasına adını verin . Şimdi main.py sekmesine sahip olacaksınız .
6.
7. Main.py dosyasına aşağıdaki kodu yazın.
8.
9. Kaydet – kaydet simgesine tıklayın .
10. Git Cihaz ve seçmek yükle ana komut dosyası olarak geçerli komut .
11.
12. Terminal / Shell bölümünde aşağıdakileri göstermelidir. Kodu ana komut dosyası olarak yüklemek, bilgisayarınıza farklı bir adla kaydetmiş olsanız bile , geçerli dosyayı main.py adıyla ESP8266 ESP-12E modülüne kaydeder. Aynı şey boot.py dosyası için de geçerlidir .
13.
14. Komut dosyasını yükledikten sonra ESP8266 ESP-12E modülünüzdeki yerleşik RST (RESET) düğmesine basın. ESP8266 ESP-12e modülü yeniden başlatıldığında, önce çalıştırdığında boot.py sonradan dosya ve main.py .
15. ESP8266 ESP-12E modülü yerleşik LED’i yanıp sönüyor olmalıdır. Tebrikler.
16. ESP8266 ESP-12E modülüne kaydedilen tüm dosyaları listelemek için Terminal / Shell’e komutu yazın: % lsdevice
17.
18. Dosya içeriğini görmek istiyorsanız, % cat / ve ardından dosya yolunu kullanın, örneğin: % cat /main.py
19.
20. Eğer görmek istiyorsan boot.py ve main.py , komut gidin Cihaz , seçmek göster aygıtın ana senaryoyu ya Göster cihazın önyükleme komut .
21.
22. Dosyayı özel bir ada sahip komut dosyasıyla yüklemek istiyorsanız. , Dosya olun buna kaydet (biz vardı örneğin best.py ), gidin Cihaz basıp şimdiki adıyla yükle akım komut dosyası .
23.
24. Dosya, best.py adıyla ESP8266 ESP-12E modülüne kaydedilir .
25.
26. ESP8266 ESP-12E modülünüzdeki tüm dosyaları tamamen kaldırmak / silmek istiyorsanız, MicroPython ürün yazılımı ile yeniden flaşlamanız gerekir. Kodu kaldırmak / silmek için ESP8266 ESP-12E modülüne boş bir komut dosyası da yükleyebilirsiniz.
Sorun giderme
Normalde ESP8266 ESP-12E modülünüzü yerleşik RST düğmesiyle yeniden başlatmak , sorununuzu giderir veya Thonny IDE Durdur / Yeniden Başlat arka uç düğmesine basar ve istediğiniz eylemi tekrarlar.
İşinize yaramazsa aşağıdaki çözümleri kontrol edin:
1. Bir hata alıyorsanız : = RESTART = COM4’e bağlanılamıyor Hata: ‘COM4’ bağlantı noktası açılamadı: FileNotFoundError (2, ‘Sistem belirtilen dosyayı bulamıyor.’, Yok, 2) Yapılandırmayı kontrol edin, Çalıştır’ı seçin. -> Durdur / Yeniden Başlat veya tekrar denemek için Ctrl + F2 tuşlarına basın. (Bazı durumlarda tekrar denemeden önce beklemek yardımcı olur.) Veya = RESTART = REPL’e bağlanılamadı. Cihazınızın uygun bellenime sahip olduğundan ve önyükleyici modunda olmadığından emin olun! Bağlantı kesiliyor o r = RESTART = Cihazla bağlantı kesildi (EOF ) . ESP8266 ESP-12E modülünüzü ayırın ve bağlayın. Ardından, Araçlar -> Seçenekler … -> Tercüman -> Bağlantı Noktası öğelerinde doğru seri bağlantı noktasını seçtiğinizden emin olun . Durdur / Yeniden başlat arka ucuna tıklayınSeri iletişim kurmak için düğmesine basın. Artık yeni bir komut dosyası yükleyebilmeniz veya yeni kodu yeniden çalıştırabilmeniz gerekir. Bu hatalar, seri bağlantı noktanızın başka bir programda (seri terminal veya Arduino IDE gibi) kullanıldığı anlamına da gelebilir. ESP8266 ESP-12E modülünüzle seri iletişim kuruyor olabilecek tüm programları kapattığınızı bir kez daha kontrol edin. ESP8266 ESP-12E modülünüzü çıkarıp tekrar takın. Thonny IDE’yi yeniden başlatın.
2. Thonny IDE yanıt vermezse veya bir İç Hata penceresi verirse . Bu olduğunda, pencereyi kapatın, çalışmaya devam edecektir. Kilitlenmeye devam ederse, Thonny IDE yazılımını yeniden başlatın.
3. Arka uç Durdur / Yeniden Başlat düğmesine tıkladığınızda Thonny IDE kilitleniyor . Eğer tıkladığınızda Durdur / Yeniden arka uç düğmesinin birkaç saniye beklemek gerekiyor. ESP8266 ESP-12E modülünün yeniden başlatılması ve Thonny IDE ile seri iletişim kurulması için zamana ihtiyacı vardır. Bu düğmeyi birden çok kez tıklatırsanız veya bu düğmeyi çok hızlı bir şekilde tıklatırsanız, ESP8266 ESP-12E modülünün düzgün bir şekilde yeniden başlaması için yeterli zamanınız olmayacaktır ve büyük olasılıkla Thonny IDE’nin çökmesi muhtemeldir.
4. ESP8266 ESP-12E modülünüzü yeniden başlatma, yeni bir komut dosyası çalıştırma veya seri bağlantı noktasını açma sorunu – Tarayıcı dedektörü tetiklendi veya ESP8266 ESP-12E modülü ESP önyükleme bilgilerini yeniden başlatıp yazdırmaya devam ederse. Tarayıcı dedektörü tetiklendihata mesajı veya sürekli yeniden başlatma, bir tür donanım sorunu olduğu anlamına gelir. Genellikle aşağıdaki sorunlardan biriyle ilgilidir: düşük kaliteli USB kablosu; USB kablosu çok uzun; bazı kusurlu tahta (kötü lehim bağlantıları); kötü bilgisayar USB bağlantı noktası; veya bilgisayarın USB bağlantı noktası tarafından yeterli güç sağlanmıyor. Farklı daha kısa bir USB veri kablosu deneyin, farklı bir bilgisayar USB bağlantı noktası deneyin veya harici güç kaynağı olan bir USB hub kullanın. Sürekli sorunlarınız veya hata mesajlarınız devam ederse, ESP8266 ESP-12E modülünüzü MicroPython ürün yazılımının en son sürümüyle tekrar yanıp sönmenizi öneririz.
5. Thonny IDE’deki ESP8266 ESP-12E modülü ile seri iletişim kurmaya çalıştığınızda, ancak bağlanamıyor. Tahtanızda bir komut dosyası çalıştırırken, bazen o komut dosyasını çalıştırmak ve görevleri gerçekleştirmekle meşgul olur. Bu nedenle, seri iletişimi kurmak için mevcut yakalamak için arka uç Durdur / Yeniden Başlat düğmesine tıklayarak bağlantıyı başlatmayı denemeniz veya ESP8266 ESP-12E modülünü yeniden başlatmanız gerekir. Lütfen arka ucu Durdur / Yeniden Başlat’ı tıklamayındüğmesine çok hızlı bir şekilde basın. Bu düğmeye bastıktan sonra, sabırlı olmanız ve komutun çalışması için birkaç saniye beklemeniz gerekir. Wi-Fi, derin uyku kullanan bir komut dosyası çalıştırıyorsanız veya birden fazla görev yapıyorsa, iletişim kurmak için 3 veya 4 kez denemenizi öneririz. Eğer yapamıyorsanız ESP8266 ESP-12E modülünü MicroPython ürün yazılımı ile tekrar flaş yapmanızı öneririz.
6. Hata ayıklama araçları gri renktedir. Thonny IDE hata ayıklama araçları MicroPython için mevcut değildir. Hata ayıklama araçları yalnızca Python Tercüman için kullanılabilir, bu nedenle grileştirilmesi beklenen davranıştır.
özet
Thonny IDE’nin ESP8266 ESP-12E modülüyle nasıl kurulacağını ve kullanılacağını öğrendik.
Kütüphaneler

unknown arduino_esp8266.pdf————–indir

• Yok
Senaryo
• Yok

Posted in Makaleler.