Desibel cinsinden ses seviyelerini ölçen arduino projesi

Desibel cinsinden ses seviyelerini ölçen arduino projesi

Bu Gürültü Seviyesi Monitörü ile Kendinizi Koruyun

10 Ekim 2019

Burada, desibel (dB) cinsinden ses seviyelerini ve LCD’de karşılık gelen voltaj seviyelerini gösteren Arduino tabanlı bir gürültü / ses seviyesi monitörü sunulmaktadır. Gürültü izleme sistemi sağlık, savunma, madencilik, robotik ve benzeri birçok uygulamada kullanılmaktadır.

Bu devre özellikle partiler ve evlilik işlevleri gibi halka açık yerlerde gürültü izleme için tasarlanmıştır. Bir kişinin işitme kapasitesi 80dB civarındadır – bunun üzerindeki sesler, yüksek ses seviyeleri veya ses seviyesi uzun süre çalınırsa işitme kaybına neden olabilir.

Devre ve Çalışma

Gürültü izleme sisteminin devre şeması Şekil 1’de gösterilmiştir. Arduino Uno kartı, 9V pil, 16 × 2 alfasayısal LCD (JHD162A), ses sensörü modülü ve diğer birkaç bileşen etrafında inşa edilmiştir .

1: Gürültü seviyesi monitörünün devre şeması

Ses sensörü modülündeki mikrofon tarafından ses algılandığında, ilgili voltaj ve ses seviyeleri LCD1’de dB’de görüntülenir. Ses sensörü çıkışı, Arduino’nun dahili analogdan dijitale dönüştürücüsü aracılığıyla dijitale dönüştürülen analog voltajdır. Analog voltaj 0V ile 5V arasında değişir ve karşılık gelen eşdeğer dijital değer 0 ila 1023 Arduino IDE’nin seri ekranında görüntülenir.

Ses sensörü modülü

Bu cihaz ses dalgalarını alır ve onları elektrik sinyallerine dönüştürür. Ortam atmosferindeki ses yoğunluğunu tespit eder. Bu projede kullanılan ses sensörü modülü Şekil 2’de gösterilmektedir. Sese duyarlı kapasitif bir mikrofonu vardır. Ses dalgaları kapasitansı değiştirir ve karşılık gelen voltaj değişir. Değişim oldukça zayıf olduğu için güçlendirilmesi gerekiyor.

Şekil 2: Ses sensörü modülü

LM393, modülde güç amplifikatörü olarak kullanılır. Analog çıkış piminin (OUT) hassasiyetini ayarlamak için yerleşik bir ön ayara sahiptir.

Ses sensörü modülünün OUT pinini (veya bazı durumlarda S pinini) Arduino Uno’nun analog giriş pinine bağlayın. LCD1’de olduğu gibi seri monitörde de ses yoğunluğunun değerini göreceksiniz.

LCD modülü

16 × 2 LCD modülü (LCD1), piyasada kolayca bulunabilen 16 pimli bir LCD’dir. Pim ayrıntılarını almak için veri sayfasına bakın. LCD ekranın kontrastını ayarlamak için bir ön ayar (VR1) kullanılır.

Arduino Uno

Arduino Uno R3, ATmega328 mikrodenetleyicisine (MCU) dayanmaktadır. On dört dijital giriş / çıkış pini, altı analog giriş pimi, 16MHz kristal osilatör, USB bağlantısı, güç girişi, ICSP başlığı ve sıfırlama düğmesi içerir.

Programlama Arduino IDE kullanılarak yapılır. A0 – A5 analog giriş pinleri Arduino Uno’da (Kart1) mevcuttur. Yazılım programı (Audio_meter.ino) bu giriş pinlerinde analog sinyaller algıladığında, ilgili sinyal PC’nin seri ekranında ve LCD1’de gösterilir.

İnşaat ve test

Gürültü seviyesi monitörünün bir PCB düzeni Şekil 3’te ve bileşen düzeni Şekil 4’te gösterilmiştir. Bileşenleri devre şemasına göre PCB’ye monte edin. Bu projede, ses sensörünün analog OUT pimi Arduino’nun A5 pinine, Vcc pinini 5V’ye ve GND pinini Arduino’nun toprak pinine (GND) bağlanır.

3: Gürültü seviyesi monitörünün PCB düzeni4: PCB için bileşen yerleşimi

PCB ve bileşen yerleşim PDF’lerini indirin: buraya tıklayın

Kaynak Klasörü İndir

Arduino’yu bir USB kablosu kullanarak bir bilgisayara bağlayın. Arduino IDE’den kaynak kodunu açın, Tools (Araçlar) menüsünden uygun COM portunu ve kartını seçin. Uygun COM bağlantı noktasını ve kartını seçtikten sonra, kaynak kodu derleyip karta yükleyin.

Kodu yükledikten sonra, USB kablosunu çıkarın ve bağımsız kullanım için güç kaynağı olarak 9V’luk bir pil bağlayın. Devreye 9V pil bağlandıktan sonra, LCD1’de Ses Ölçer’i göreceksiniz. Şimdi mikrofonun önünde konuşun. Tespit edilen ses, ilgili analog gerilime, dijital gerilime ve dB cinsinden ses seviyesine dönüştürülecek ve tüm bu değerler LCD1’de görüntülenecektir. Bu devreyi ölçüm cihazının çevresindeki gürültüyü yakalamak için kullanabilirsiniz.
Devre çeşitli durumlar için test edilmiştir ve iyi çalışır.

 

https://drive.google.com/file/d/1iLJeoqLvp4-eqGKnnZoEXEQDtTzMtZhR/view?usp=sharing

Posted in Makaleler.