Fırçasız DC Motor Sürücüsü Devresi Yapımı

Fırçasız DC Motor Sürücüsü Devresi Yapımı

Burada açıklanan devre, herhangi bir konum sensörü kullanmadan küçük bir BLDC fanını çalıştırmak için bir DRV10866 sürücü IC kullanır. 

Fırçasız DC motorların ( BLDC’ler ) kullanımı artıyor. Ancak kontrolleri genellikle uygun komütasyon açısının seçilmesi için rotor pozisyon bilgisi gerektirir. Normalde rotor konumunu algılamak için bir Hall Effect sensörü kullanılır. Ancak maliyete duyarlı uygulamalarda, sensörsüz bir komütasyon şeması genellikle arzu edilir. Burada açıklanan fırçasız DC motor sürücü devresi , herhangi bir konum sensörü kullanmadan küçük bir BLDC fanını çalıştırmak için bir DRV10866 sürücü IC kullanır . Bir BLDC fanının hızı, normal bir AC fanıyla ilişkili olağan adımlar olmadan sorunsuz bir şekilde değiştirilebilir.

Fırçasız DC motor sürücü devresi

Şekil 1, sensörsüz bir BLDC motor sürücüsünün devresini göstermektedir. Devre bir NE555 (IC1), bir DRV10866 (IC2) ve birkaç başka bileşen etrafında inşa edilmiştir .

1: Fırçasız DC motor sürücüsünün devresi

Texas Instruments DRV10866 sürücü IC, küçük bir üç fazlı BLDC motoru (M1) sürmek için kullanılır. Devre, 680mA pik’e kadar sürücü akımı kapasitesine sahip entegre güç MOSFET’lerine sahip üç fazlı, sensörsüz bir motor sürücüsündedir. DRV10866, özellikle düşük gürültülü ve düşük bileşenli fan motoru sürücü uygulamaları için tasarlanmıştır. Üç fazlı motoru kontrol etmek için 150 ° sensörsüz arka emf şeması kullanılır.

100k’lik bir çekme direnci (R2), IC2’nin pim 1’inde kullanılır. IC2’nin pimleri 2, 4, 7 ve 6, sırasıyla BLDC motorunun ortak, faz A, faz B ve faz C’sine bağlanır. IC2’nin pimi 10 , BLDC motorunun hızını kontrol etmek için IC1’den darbe genişliği modülasyonlu ( PWM ) sinyalini almak için IC1’in pim 7’sine bağlanır .

Çıkış sinyali (PWM), IC’nin normal çıkış pininden 3 değil, IC1 pin 7’de (DIS) bulunur. 25kHz (yaklaşık) PWM sinyalinin görev döngüsü, VR1 potansiyometresi kullanılarak% 5 ila% 95 arasında ayarlanabilir. BLDC motorunun hızı, PWM sinyalinin görev döngüsünü değiştirerek kontrol edilebilir. VR1’in saat yönünün tersine çevrilmesi, motor devrini düşüren ve bunun tersi olan görev döngüsünü azaltır.

İnşaat ve test

Fırçasız DC motor sürücüsü için tek taraflı bir PCB Şekil 2’de ve bileşen düzeni Şekil 3’te gösterilmektedir. Montaj hatalarını en aza indirmek için devreyi önerilen PCB’ye monte edin. IC2 PCB’nin lehim tarafına takılmalıdır.

Şekil 2: Fırçasız DC motor sürücüsü için tek taraflı bir PCB3: PCB için bileşen düzeni

PCB ve bileşen yerleşim PDF’lerini indirin: buraya tıklayın

Bileşenleri monte ettikten sonra, CON1 konnektörüne 5V DC besleme bağlayın. Bu fırçasız DC motor sürücü devresini düzgün çalışıp çalışmadığını test etmek için TP1’deki devrenin TP0’a göre doğru 5V beslemesini doğrulayın. Motorun hızını artırmak veya azaltmak için VR1’i saat yönünde veya saat yönünün tersine çevirin.

https://electronicsforu.com/electronics-projects/brushless-dc-motor-driver

 

 

https://drive.google.com/file/d/1PJSXgM5YECO0bIwNdjxDwnukWtu3rAhW/view?usp=sharing

Posted in Makaleler.